Mumbarın anlamı nedir?
Mumbar kelimesi Farsça dışkı anlamına gelen “bün”, kalın bağırsak anlamına gelen “bünbar” ve kalın bağırsak anlamına gelen “mub’r” kelimelerinden türemiştir. TDK’ya göre sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağıdır.
Mumbarın diğer adı nedir?
Bazı illerde Mumbar Dolması’na coğrafi işaret de verilmiştir. Örneğin, Gaziantep Mumbar Dolması/Antep Mumbar Dolması koyun bağırsağından yapılır; içine kıyma doldurularak hazırlanır ve genellikle bulgur veya isteğe bağlı olarak pirinç doldurulur. Yöre halkı arasında “Bumbar” olarak da bilinir.
Mumbar mı bumbar mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) rehberine göre, yanlışlıkla ‘bumbar’ olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı ‘mumbar’dır. Akşam yemeğinde sebzeli mumba pişirmek istiyorum.
Mumbar dolması nerenin yemeğidir?
Mumbar dolması genellikle Adana, Diyabakır, Batman, Mardin, Siirt ve Gaziantep gibi bölgelerimizde yapılır ve tüketilir. Bu bölgelerde çeşitli sakatatlar da popülerdir. Karaciğer, böbrek veya baş ve bacak gibi. Mumbar dolması hayvanın bağırsaklarından yapılır.
Kürtçe mumbar ne demek?
XVI. 19. yüzyıl Batı kaynaklarında Kürtçeden ödünç alınan bumbar kelimesi bombar (= bağırsak) olarak kaydedilmiştir. Bimbar biçimi Kürtçede de görülür. Bumbar kelimesi Kürtçeden Türkçeye çevrilmiştir ve genellikle mumbar olarak telaffuz edilir.
Mumbar neden olur?
Mumbal dolması veya bumbar dolması, bir koyunun kalın bağırsağının iç harcı ile doldurulmasıyla yapılan bir dolma türüdür. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin çoğu ilinde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı illerinde yapılır. Yaz aylarında tercih edilmez ve daha çok kış aylarında tüketilir.
Mumbar Türk yemeği mi?
Mumbar dolması, ağırlıklı olarak Güney Anadolu mutfağında hazırlanan bir yemek olup, Doğu Anadolu’nun bazı illerinde de oldukça meşhurdur. Mumbar dolması, bazı yörelerde bumbar olarak da adlandırılır, koyunun kalın bağırsağının pirinçle (dolgu) doldurulmasıyla yapılır.
Mumbar helal mi?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yenilen hayvanların tenasül organlarını, yumurtalarını, anüsünü, salgı bezlerini, safra keselerini ve mesanelerini yemeyi tasvip etmediği rivayet edilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübra, 10/12 [19700]. ]).
Şırdan hangi organ?
Şırdan dolması, geviş getiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü kısmının temizlenip, içine acılı pirinç doldurulup, dikilerek salçada pişirilmesiyle hazırlanan, Türk mutfağına özgü bir sakatattır.
Mumbar ve şırdan aynı mı?
Mumbar ile karşılaştırır ve sorar, “Şırda ile mumbar arasındaki fark nedir?” diyenlere açıklayalım: Şırdan midenin bağırsağa en yakın kısmından hazırlanırken, mumbar doğrudan bağırsaktan hazırlanır. Tadı benzer olsa da, görünümleri sayesinde birbirlerinden kolayca ayırt etmek mümkündür.
Mumbarın yanında ne gider?
Bol sarımsaklı ve dereotlu tzatziki buna çok yakışıyor. Afiyet olsun! 4 Ocak 2020
Mumbar ne eti?
Mumbar, koyun eti, pirinç, karabiber, tuz ve tarçının bir kılıfa doldurulmasıyla yapılan bir Orta Doğu sosisi türüdür. Sosis kaynatılarak pişirilir ve soğutulur, ardından dilimlenir ve tereyağında kızartılır. Koyun eti, pirinç, karabiber, tuz ve tarçının bir kılıfa doldurulmasıyla yapılır. Bir Orta Doğu sosisi türüdür – sosis kaynatılarak pişirilir ve soğutulur, ardından dilimlenir ve tereyağında kızartılır.
Mumbar hangi kültüre ait?
Ürün tanımı ve özellikleri: Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması, yörede yaygın olarak mumbar olarak bilinen koyun bağırsağından yapılır; kıyma ve genellikle bulgurdan veya isteğe bağlı olarak pirinçten yapılan bir iç harcıyla hazırlanan, Gaziantep iline özgü bir yemektir.
Mumbarın içine ne konur?
Ciğer ve soğan incecik doğranır. İçine bulgur, salça, fesleğen, baharatlar ve tuz eklenerek iç hazırlanır. Kıvamı yumuşaması için bir bardak suyla içilir ve mumbaraların içine gevşekçe doldurulur. Mumbaraların içlerinin dışarı taşmaması için iki ucu iple bağlanarak kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.
Mumbar dolması kime ait?
Doğu yöresinin yemeklerinden biri olan mumbar dolması; Adana, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Gaziantep gibi illerde yapılmaktadır. Mumbar dolması yörelere göre farklı tarif ve şekillerde yapılabilmektedir.
Mumbar nedir, şırdan hayvanın neresi?
Benzer tadı olan mumbar ve şırdan, iki lezzetli sakatat türüdür. Şır ve mumbar arasındaki fark, hayvanın birbirine yakın ama farklı kısımlarının olmasıdır. Şırdan, midenin bağırsaklara yakın son kısmı iken, mumbar bağırsakların kendisidir.
Mumbar yemek caiz mi?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yenilen hayvanların tenasül organlarını, yumurtalarını, anüsünü, salgı bezlerini, safra keselerini ve mesanelerini yemeyi tasvip etmediği rivayet edilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübra, 10/12 [19700]. ]).
Kibe mumbar ne demek?
Kibe Mumbar, kuzuların midelerinden elde edilen bağırsak ve işkembe ile doldurulur. İç harcı kuzu eti, pirinç, soğan ve biber salçasından oluşur ancak malzemeler bunlarla sınırlı değildir.
Mumbar nereli?
Gaziantep’in coğrafi olarak belirlenmiş ürünlerinden biri olan Mumbar Dolması, koyun bağırsağı ve bulgur veya pirinçten hazırlanan bir dolma türüdür. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da popüler olan Mumbar, halk arasında “Bumbar” olarak da adlandırılır.