Agrega türleri nelerdir?
Agregalar: Kaynağına göre doğal ve yapay olmak üzere iki sınıfa, özgül ağırlığına veya birim ağırlıklarına göre normal, hafif ve ağır agregalar olmak üzere üç sınıfa, tane büyüklüğüne göre ise ince ve iri agregalar olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar.
Agrega elek analizi neden yapılır?
TESTİN AMACI: Betonda kullanılacak agreganın uygun olup olmadığını belirlemek. Hesaplanan granülometri eğrisi, standartta sunulan sınır eğrileri ve ideal eğri aralığında ise, agrega parçacık boyutu açısından ideal bir boyuta sahiptir.
Yapay agregalar nelerdir?
Örnek olarak çakıl agregalarını verebiliriz. Yapay agregalar; Dekoratif amaçlı veya özelliklerini belirlemek için üretilen veya herhangi bir sektörde yan ürün olarak elde edilebilen agregalardır. Üretilen agregalara örnek olarak genişletilmiş kil veya genişletilmiş perlit verilebilir.
Beton için hangi agrega kullanılır?
Betonda kullanılacak agregalar TS 706 EN 12620’ye uygun olmalıdır.
Agrega deneyi nedir?
Bu test, agregaların soyulma mukavemetini ölçmek için yapılır. Su ve trafik etkileri nedeniyle, otoyollarda agrega ve bitüm arasındaki yapışma bozulabilir ve bunun sonucunda agrega üzerindeki bitüm ayrılabilir.
Agrega kaça ayrılır?
Tane büyüklüğüne göre agrega Agregaları tane büyüklüğüne göre üç sınıfa ayırabiliriz: ince agregalar (kum, çakıl), iri agregalar (çakıl, kırma taş) ve sıradan (karışık) agregalar.
Los Angeles deneyi nedir?
Los Angeles Deneyi; Kaya malzemesinin darbe ve aşınma gibi etkilere karşı dayanıklılığını belirlemek için kullanılan deney yöntemlerinden biridir. Los Angeles Deney Cihazı iç çapı 71.1+0.
Elek analizi deneyi nedir?
Eleme analizi (veya derecelendirme analizi), granül malzemelerin parçacık boyutu dağılımını belirlemeye yönelik bir uygulama veya prosedürdür. Bu uygulama, işlenecek granül malzemenin giderek yoğunlaşan elek katmanına doğru ardışık eleklerden geçirilmesiyle gerçekleştirilir.
Özgül ağırlık deneyinin amacı nedir?
Beton yapımında kullanılacak doğal veya yapay agregaların kuru ve doymuş kuru yüzey özgül ağırlığını, görünür özgül ağırlığını ve su emme oranını belirleme yöntemidir.
İri agrega nedir?
Kaba agrega: Bunlar 4 mm kare gözlü elekte kalan agregalardır. İnce agrega: 4 mm kare gözlü elekten geçen agregalardır. prEN 12620:2000’e göre tam agregalar yalnızca basınç dayanımı sınıfı C 12 / 15 veya daha düşük olan betonda kullanılabilir.
Agrega tane boyutu dağılımı nedir?
Agregalar iki ayrı sınıfta incelenebilir: iri ve ince agregalar. Bu iki agrega boyutunu tane boyutuna göre ayırt etme kriteri 4 milimetrelik boyuttur. 4 milimetreden büyük tanelerden oluşan parçaya iri agrega, 4 milimetreden küçük parçaya ise ince agrega denir.
Hafif agrega nedir?
Hafif agregalar, kuru yoğunluğu 1200 kg/m3 veya daha az veya parçacık yoğunluğu 2000 kg/m3 veya daha az olan granüler malzemelerdir. Bazı hafif agregalar doğal olarak oluşurken, diğerleri insan yapımıdır. Hafif agregalar genellikle üretim sürecine ve yöntemine göre sınıflandırılır.
Tüvenan agrega nedir?
Doğal karışık agregalar (ham agregalar): Bunlar, agrega ocağından, kırıcıdan veya endüstriden doğrudan elde edilen karışık agregalardır. Maksimum tane boyutundan daha büyük taneleri ayırmak için elenmiş agregalara da doğal karışık agregalar denir.